Teknik, makt och mänsklighetens framtid


Teknik, makt och mänsklighetens framtid 2018

Vårterminen 2018 vecka 03-11 – dagtid – 50% – Campus

Anmälan på antagning.se »


Sista ansökningsdatum: 2017-10-16

Anmälningskod: UU-69503

Undervisningsspråk: Svenska

Studieort: Uppsala

Urval: Akademiska poäng

Behörighet: 60 hp

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Om kursen

På vilka sätt kan tekniska innovationer bidra i arbetet med och för hållbar utveckling? Vilka teknologiska och mänskliga framtidsscenarier är sannolika och önskvärda?

Utifrån en idéhistorisk inledande bakgrund förs en kritisk och praktisk diskussion om olika sätt att förstå teknikens möjligheter och begränsningar i relation till dagens hållbarhetsproblematik. Teman som bland annat diskuteras är förnyelsebar energi, riskbedömning av ny teknik, mobilitet, hög- och lågteknologiska visioner, informationsteknologi, sociala medier och copyright. Kursen fokuserar även på den tvärvetenskapliga dialogen där tekniska, naturvetenskapliga perspektiv möter filosofiska, maktpolitiska och kulturkritiska perspektiv på teknikens roll i samhället. Gästföreläsare, seminarier, egen läsning och examination syftar till eftertanke och bättre förståelse av vår relation till vår omgivande teknologiska värld.


Vårterminen 2017

På den här hemsidan kommer vi att lägga upp information som rör kursen – scheman, skrivuppgifter, litteraturlistor, etc. Den här sidan – kurshemsidan – kommer att vara en viktig kommunikationslänk mellan studenter och kursledning innan och under kursens gång.
Har du frågor som rör kursen hör då av dig till kursamanuenserna Anna Joos Lindberg och Malin Andersson via mm@cemus.uu.se.

Uppdateringar

  • 10/3 – Instruktioner för Hemtentamen finns nu uppe.
  • 2/3 – Instruktioner till uppgiften “framtidsskildring” finns nu uppe. Den är en del av din hemtentamen.
  • 1/3 – Uppdaterat schema: Waldemar Ingdahl föreläser istället för Hannes Sjöblad. Ingen förändring i tid, läsning eller tema.
  • 13/2 – Uppdaterat schema: Vecka 8. Lägg märke till att vi är i salar på Geocentrum, inte Blåsenhus.
  • 7/2 – Uppdaterat schema: Elinas föreläsning flyttad till 14/2 etc.
  • Instruktioner till Kompletteringar finns nu uppe. Märk att om du missade introduktionen behöver du även komplettera denna.

Litteratur

  • Hornborg, Alf (2010) Myten om Maskinen. 1st ed. Göteborg: Daidalos
  • Huxley, Aldous (1932). Du sköna nya värld. Stockholm: Lind & Co
  • Artiklar (finns på Studentportalen)

Komplettering

 

Elinas föreläsning samt Grupp A’s diskussion flyttad till tisdag 14/2 (se uppdaterat schema)

Elina kommer och föreläser på tisdag, 14 februari. Detta leder till en del ändringar i schemat för nästa vecka; Grupp A ska förbereda gruppdiskussion i anslutning till Elinas föreläsning, filmvisningen flyttas till torsdagen och workshopen prioriteras bort. Se det uppdaterade schemat – glöm inte att kolla litteraturen.

Dagens föreläsning inställd p.g.a. sjukdom

Elina har idag meddelat oss att hon är magsjuk och kommer därför inte att kunna föreläsa ikväll. Kvällens tillfälle ställs därför in. Hon kommer förhoppningsvis att kunna komma torsdag vecka 7 istället. Grupp A flyttas dit tillsvidare. Vi återkommer med bekräftelse. Ni bör ändå läsa kurslitteraturen för idag som ger intressanta perspektiv på ICT.

Vi ber om ursäkt för detta!

Välkomna till Teknik, makt och mänsklighetens framtid VT2017!

Nu har vi lagt upp schema och litteratur här på kurshemsidan. Det är bra om ni har böckerna redan vid kursstart, och kolla schemat för att hitta de artiklar som ni bör läsa till varje tillfälle.

Vi ser fram emot att träffas och sätta igång med kursen tillsammans med er efter jul!

/Anna och Malin